1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، ایران، دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
2- گروه پرستاری اورژانس، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، ایران، دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل ، agamohammadim@gmail.com
چکیده: (544 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: کرونا یک بیماری نوپدید است که پرستاران را با تنشهای اخلاقی جدیدی روبرو کرده و بر کارکرد و کیفیت مراقبتهای پرستاری تاثیر گذاشته است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تنش اخلاقی و عوامل مرتبط با آن در پرستاران بخشهای کرونای شهر اردبیل انجام شد.
روش کار: در این مطالعه توصیفی مقطعی، تعداد 159 نفر از پرستاران شاغل در بخشهای کرونای مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) اردبیل - به عنوان تنها مرکز کرونای شهر اردبیل- در سال 1399 مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده شامل فرم اطلاعات فردی و شغلی و پرسشنامه تنش اخلاقی کورلی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه در نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام گرفت.
یافته ها: میانگین و انحراف معیار فراوانی و شدت تنش اخلاقی در پرستاران مورد پژوهش به ترتیب 24/5±28/52 و 86/5±54/51 بود، که نشان دهنده سطح متوسط تنش اخلاقی در هر دو بعد است. عامل "مردد هستم که به بیمار یا خانواده بیمار درباره وضعیت و درمان او چه بگویم" با میانگین و انحراف معیار 75/0±74/4 بیشترین تنش اخلاقی را در بعد شدت و گویهی "مشغله کاری فراوان باعث کاهش کیفیت کاریام میشود" با میانگین و انحراف معیار 55/0±81/4 بیشترین تنش اخلاقی را در بعد فراوانی ایجاد کردند. در خصوص ارتباط مشخصات دموگرافیک با تنش اخلاقی پرستاران، نتایج حاکی از وجود ارتباط معنی دار آماری بین شدت و فراوانی تنش اخلاقی با نوع استخدام پرستاران بود (05/0p<) بطوری که پرستاران قراردادی بیشتر از سایرین، تنش اخلاقی را تجربه کردند. همچنین بین سمت با فراوانی تنش اخلاقی (04/0P=) و بین سابقه کاری با شدت تنش اخلاقی (02/0p=)، ارتباط معنی داری مشاهده شد.
نتیجه گیری: با توجه به سطح متوسط تنش اخلاقی بین پرستاران شاغل در بخشهای کرونا، ارائه آموزشهای لازم در زمینه چگونگی رویارویی با تنشهای اخلاقی در خیزهای جدید بیماری و استفاده از تجارب پرستاران با سابقه در زمینه چگونگی مقابله با تنش اخلاقی ضروری به نظر میرسد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/12/1 | پذیرش: 1403/3/23 | انتشار: 1403/9/10