دوره 9، شماره 2 - ( 10-1401 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 90-81 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Heidari A, Rahmatinejad K, Heidari M, Abbasi M. Clerics' Perception of Patient Rights: A Qualitative Content Analysis. Health Spiritual Med Ethics 2022; 9 (2) :81-90
URL: http://jhsme.muq.ac.ir/article-1-485-fa.html
حیدری اکرم، رحمتی نژاد خدیجه، حیدری مرتضی، عباسی محمد. ادراک طلاب علوم دینی از حقوق بیمار: یک مطالعه کیفی. Health, Spirituality and Medical Ethics. 1401; 9 (2) :81-90

URL: http://jhsme.muq.ac.ir/article-1-485-fa.html


1- مرکز تحقیقات سلامت معنوی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم
2- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم
3- مرکز تحقیقات سلامت و دین، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم ، mohamad_abbasi55@yahoo.com
چکیده:   (783 مشاهده)
زمینه و هدف: بیماران حقوق خاصی دارند که انتظار می‌رود ارائه کنندگان خدمات سلامت، این حقوق را رعایت کرده و مورد احترام قرار دهند. بسیاری از مؤلفه‌های حقوق بیمار، جهانی و مورد اتفاق همگان است، اما مؤلفه‌های دیگری نیز وجود دارند که با توجه به زمینه‌های فرهنگی و اجتماعی هر جامعه‌ای تعیین می‌شوند. حقوق بیماران به‌طور معمول در قالب گزاره‌هایی تدوین و ابلاغ می‌شوند تا وظایف ارائه‌کنندگان سلامت نسبت به بیماران را مشخص نمایند. منشور حقوق بیماران در کشورهای مختلف و ازجمله ایران تدوین شده است. با این‌حال، بررسی دقیق‌تر حقوق بیماران از منظر آموزه‌های اسلامی به‌عنوان مبنای نظام ارزشی حاکم بر کشور ضروری به‌نظر می‌رسد. این مطالعه به‌منظور کشف و تبیین حقوق بیماران برمبنای دیدگاه‌های طلاب علوم دینی انجام گردید.
روش: این مطالعه از نوع تحلیل محتوای کیفی متعارف بود. مشارکت‌کنندگان، 20 نفر از طلاب علوم دینی ساکن شهر قم بودند که واجد شرایط ورود به مطالعه بوده و قادر بودند فهم خود از حقوق بیمار در قالب آموزه‌های اسلامی را در میان بگذارند. مشارکت‌کنندگان با روش نمونه‌گیری هدف‌مند انتخاب و وارد مطالعه شدند و دیدگاه‌های خود را در قالب مصاحبه‌های عمیق نیمه‌ساختاریافته مطرح نمودند. متن مصاحبه‌ها پس از پیاده‌سازی، کدگذاری و تحلیل شدند و تحلیل محتوای کیفی بر روی آنها انجام شد.
یافته‌ها: این مطالعه به شناسایی چهار مقوله به‌عنوان ویژگی‎‌های اصلی حقوق بیماران از دیدگاه طلاب علوم دینی منجر شد که عبارتند از: احترام به اختیار بیمار، توجه به نیازهای غیرجسمانی بیمار، ارائه خدمات سلامت با کیفیت و رفتار اخلاق‌مدارانه. به‌علاوه، 18 زیرمقوله در ذیل این مقوله‌ها شناسایی و ارائه گردید.
نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های این مطالعه و از دیدگاه طلاب علوم دینی، توجه به نیازهای معنوی بیماران در کنار سایر نیازهای آنان، ضرورتی است که باید مورد توجه و اهتمام ارائه‌کنندگان خدمات سلامت قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: patient rights، clerics، Iran، qualitative study، content analysis
متن کامل [PDF 896 kb]   (398 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/3/5 | پذیرش: 1401/8/7 | انتشار: 1401/10/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به Health, Spirituality and Medical Ethics می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Health, Spirituality and Medical Ethics

Designed & Developed by : Yektaweb