1- مرکز تحقیقات سلامت معنوی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم
2- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم
3- مرکز تحقیقات سلامت و دین، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم ، mohamad_abbasi55@yahoo.com
چکیده: (783 مشاهده)
زمینه و هدف: بیماران حقوق خاصی دارند که انتظار میرود ارائه کنندگان خدمات سلامت، این حقوق را رعایت کرده و مورد احترام قرار دهند. بسیاری از مؤلفههای حقوق بیمار، جهانی و مورد اتفاق همگان است، اما مؤلفههای دیگری نیز وجود دارند که با توجه به زمینههای فرهنگی و اجتماعی هر جامعهای تعیین میشوند. حقوق بیماران بهطور معمول در قالب گزارههایی تدوین و ابلاغ میشوند تا وظایف ارائهکنندگان سلامت نسبت به بیماران را مشخص نمایند. منشور حقوق بیماران در کشورهای مختلف و ازجمله ایران تدوین شده است. با اینحال، بررسی دقیقتر حقوق بیماران از منظر آموزههای اسلامی بهعنوان مبنای نظام ارزشی حاکم بر کشور ضروری بهنظر میرسد. این مطالعه بهمنظور کشف و تبیین حقوق بیماران برمبنای دیدگاههای طلاب علوم دینی انجام گردید.
روش: این مطالعه از نوع تحلیل محتوای کیفی متعارف بود. مشارکتکنندگان، 20 نفر از طلاب علوم دینی ساکن شهر قم بودند که واجد شرایط ورود به مطالعه بوده و قادر بودند فهم خود از حقوق بیمار در قالب آموزههای اسلامی را در میان بگذارند. مشارکتکنندگان با روش نمونهگیری هدفمند انتخاب و وارد مطالعه شدند و دیدگاههای خود را در قالب مصاحبههای عمیق نیمهساختاریافته مطرح نمودند. متن مصاحبهها پس از پیادهسازی، کدگذاری و تحلیل شدند و تحلیل محتوای کیفی بر روی آنها انجام شد.
یافتهها: این مطالعه به شناسایی چهار مقوله بهعنوان ویژگیهای اصلی حقوق بیماران از دیدگاه طلاب علوم دینی منجر شد که عبارتند از: احترام به اختیار بیمار، توجه به نیازهای غیرجسمانی بیمار، ارائه خدمات سلامت با کیفیت و رفتار اخلاقمدارانه. بهعلاوه، 18 زیرمقوله در ذیل این مقولهها شناسایی و ارائه گردید.
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای این مطالعه و از دیدگاه طلاب علوم دینی، توجه به نیازهای معنوی بیماران در کنار سایر نیازهای آنان، ضرورتی است که باید مورد توجه و اهتمام ارائهکنندگان خدمات سلامت قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/3/5 | پذیرش: 1401/8/7 | انتشار: 1401/10/10