لطفی کاشانی فرح، وزیری شهرام، نصرالهی حمید، ربانی ملیحه. واکاوی تجربه زیست ه بیماران مبتال به سرطان مرحله پایان زندگی در ایران. Health, Spirituality and Medical Ethics. 1403; 11 (3) :111-120
URL: http://jhsme.muq.ac.ir/article-1-569-fa.html
1- دانشیار، تهران
2- رادیوانکولوژی، شیراز
3- دانشجو، شیراز ، rabani_malihe@gmail.com
چکیده: (279 مشاهده)
زمینه و هدف: بیماران مبتلا به سرطان مرحله پایان زندگی آشفتگیها و نیازهایی دارند که آنها را قادر به سازگاری مناسب با شرایط جدید و پایان زندگی نمیکند؛ بنابراین پرداختن به این آشفتگیها و نیازها اطلاعات ارزشمندی را برای سازگاری و مقابله با بیماری برای آنها فراهم میکند. مطالعه حاضر با هدف شناسایی تجربه زیسته بیماران مبتلا به سرطان مرحله پایان زندگی در ایران انجام شد.
روش: روش پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسی بود. دادهها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته جمعآوری شد و با رویکرد 7 مرحلهای کلایزی مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام بیماران مبتلا به سرطان مرحله پایان زندگی شهر شیراز بود. نمونهگیری به شیوه هدفمند تا زمان رسیدن به اشباع دادهها روی 14 نفر انجام شد.
یافتهها: تحلیل کیفی پدیدارشناسی منجر به استخراج 5 مضمون اصلی و 16 مضمون فرعی شد. مسائل مرتبط با خانواده، مسائل مرتبط با فرهنگ و اقتصاد، مسائل مرتبط با خود، مسائل مرتبط با پزشک و فرایند درمان و مسائل مرتبط با مذهب و معنویت مضامین اصلی شناسایی شده بودند.
نتیجه: نتایج نشان داد که بیماران مبتلا به سرطان در مرحله پایان زندگی مشکلات سازگاری را تجربه میکنند؛ بنابراین با توجه به ماهیت چندبعدی مشکلات بیماران مبتلا به سرطان مرحله پایان زندگی لازم است درجهت افزایش سازگاری بیماران با شرایط مداخلات چندجانبه صورت گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1403/1/1 | پذیرش: 1403/5/31 | انتشار: 1403/10/10